Alcassaba Ait Ouzza, a Boumalne Dadès, sud del Marroc.
Roger Mimó: In English   En español   En français.

LA RUTA DE LES MIL ALCASSABES

Web de l'Hotel Tomboctou

Etapa 7: de Mhamid a Agdz

De Mhamid a Zagora cal tornar pel mateix itinerari de l'anada.

De Zagora a Agdz també podem prendre la mateixa carretera que ens va dur de Nkob, però és preferible agafar la pista que recorre la riba esquerra del Drâa, sobretot si disposem d'un vehicle tot terreny. En principi, aquesta pista és practicable fins i tot amb un turisme si no és època de pluges.

Mapa del sud del Marroc entre Zagora i Agdz.

Entre els nombrosos alcàssers que omplen aquesta riba esquerra, parlarem de Timasla per la seva zauïa de bella façana i alt minaret de terra crua. També es troben algunes alcassabes, la més curiosa de les quals és la de Taakilt, l'única de tota la regió que té una torre rodona. L'explicació rau potser en el fet que l'alcassaba fou construïda a partir d'una torre més antiga, però de totes maneres la forma rodona és excepcional al sud del Marroc.

Minaret a Timasla, vall del Draâ, sud del Marroc.
La zauïa de Timasla
Alcassaba de Taakilt a la vall del Draâ, sud del Marroc.
L'alcassaba de Taakilt

Un cop travessem la carretera de Nkob, tenim l'opció de continuar fins a Agdz per la pista o bé prendre l'asfalt de la riba dreta. En el primer cas, descobrirem una alcassaba molt espectacular a Ait Hamou Ou Said (30º 40,962’ N - 6º 17,112’ W), al damunt d'un tossal de roca que li permet alçar-se altiva sobre la vall. No obstant, la seva imatge més pintoresca s'obté des de l'altra banda del riu, amb l'aigua en primer pla. Construïda el 1930, pertanyia a un representant d'El Glaoui i passà després a mans de l'Estat marroquí, que la feu servir durant un temps com escola per després abandonar-la completament. El 2009 fou restaurada per la fundació de la BMCE i transformada en una escola.

Si preferim seguir l'asfalt, apart d'obtenir una millor imatge de l'alcassaba d'Ait Hamou Ou Said mitjançant un recorregut a peu des de Timidert, veurem també la d'Igargar al costat de la carretera, encara habitada.

Alcassaba Ait Hamou Ou Said a la vall del Draâ, sud del Marroc.
L'alcassaba d'Ait Hamou Ou Said
Alcassaba d'Igargar a la vall del Draâ, sud del Marroc.
L'alcassaba d'Igargar

En tot cas, més tard o més d'hora hem de passar forçosament a la riva esquerra per a visitar Tamnougalt (30º 40,505’ N 6º 23,300’ W). Aquest gran alcàsser era antigament la capital de la tribu Mezguida i la seu del caid que representava el soldà a la zona. Els successius caids es construïren diferents alcassabes, primer a l'interior i després a l'exterior de l'alcàsser, algunes d'elles espectaculars per les seves dimensions i per la seva decoració, única a tot el Marroc.

Alcàsser Tamnougalt a la vall del Draâ, sud del Marroc.
L'alcàsser Tamnougalt

Una d'aquestes alcassabes ha estat transformada en restaurant amb algunes habitacions, mentre el conjunt de l'alcàsser ha gaudit d'un programa de rehabilitació amb finançament de la cooperació espanyola. A més a més, l'alcàsser ha estat objecte d'un estudi molt detallat per part del CERKAS, la Universitat Politècnica de Catalunya i el Col·legi d'Aparelladors de Barcelona, que en varen escriure un interessant informe (citat a la secció "llibres"). Les alcassabes de l'exterior impressionen per la seva situació al damunt d'un turó (30º 40,640' N - 6º 23,797' W) però estan mal conservades.

Alcassaba Caid Abou Beker a Tamnougalt, sud del Marroc.
Alcassaba del Caid Abou Beker
Alcassaba Caid Abderrahmane a Tamnougalt, vall del Draâ, sud del Marroc.
Entrada a l'alcassaba del Caid Abderrahmane

De Tamnougalt a Agdz es pot anar per la carretera asfaltada o bé per una pista que segueix la riba esquerra del riu, passant per l'alcàsser i l'alcassaba de Tiliouine, en ruïnes.

Kasbah de Taliouine, près d'Agdz dans la vallée du Draâ.
L'alcassaba de Tiliouine

Un cop a Agdz, una carretera local de 2 Km. ens condueix a l'alcassaba del caid Ali a Aslim (30º 42,774’ N - 6º 26,697’ W), que fou construïda cap a l'any 1924 pel caid de Tamnougalt. La seva decoració i la seva estructura presenten certa influència de Marràqueix, amb un riad de galeries en torn a un pati on creixien els tarongers i els llimoners.

Avui aquesta alcassaba es troba dins el recinte del càmping i conté molts croquis i explicacions fets per una associació alemana que col·labora en la restauració del monument. La visita guiada costa 25 DH per persona.

Alcassaba Caid Ali a Agdz, sud del Marroc.
L'alcassaba del caid Ali a Aslim

D'Aslim surt una pista bastant difícil que duu a Tizgui, Rbat i a altres pobles de l'alta vall del Drâa, força pintorescs. És una excursió força recomanable als qui disposin d'un vehicle tot terreny.

Tinirhill, vall del Draâ, sud del Marroc.


Contacte amb l'autor: E-mail de Roger Mimó.

© Roger Mimó

Etapa 6. Lista de les etapes de la ruta de les mil alcassabes. Etapa 8.

Biografia de Roger Mimó Què és una alcassaba? Allotjar-se en una alcassaba. Comprar-se una alcassaba. Llibres de Roger Mimó.
Tunísia, Síria i Egipte. Les muntanyes del Marroc. Inventari d'alcassabes. Tinghir i la vall del Todra Roger Mimó reviu el viatge d'Ali Bei.